Pohankové slupky jsou součástí pohankové nažky; obsahují tedy značná množství vitamínu P – rutinu. Používají se na přípravu čajů, odvarů i jako náplň do polštářů

 

Popis

Pohanka představuje bezkonkurenční zdroj rutinu.Pohanka z půdy vytahuje látky, které mohou být pro člověka užitečné.

Složení

Pohankové slupky*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování

Skladujte při teplotě do 25°C a rel. vlhkosti nejvýše 75 %.

Čaj z pohankových slupek

Pohanka zatím ještě nepatří mezi úplně běžné suroviny každé domácnosti, ale postupem času si získává stále více příznivců. Je to dáno hlavně jejími blahodárnými účinky, které nesporně má. Navíc připravit si pohankový čaj není nic složitého a zvládne ho i malé dítě. Na následujících řádcích se dočtete, jaké vlastně účinky pohanka má, ale také přesný postup přípravy.

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Příprava čaje z pohanky

Množství: 1 polévková lžíce slupek na ¼ litru vody.

Slupky zalejeme převařenou vodou s teplotou do 80 °C. Slupky můžeme luhovat 20 min., nebo do vychladnutí čaje, potom scedíme. Do čaje je dobré přidat citronovou šťávu – vitamín C (nakrájené jablko, čaj s vit. C, šípek,…). Vitamín C znásobuje účinek rutinu na cévy. 

 

Pohanka pochází z nejchladnějších oblastí střední Asie, proto je její energie silně zahřívající. Často narazíme na výborné recepty z pohankových krup, ale málokdo ví, že lze zpracovávat i pohankové slupky, a to na přípravu čajů a odvarů nebo jako léčivou výplň do polštářů.

„Pohanka je výbornou zahřívající, lehce stravitelnou a bezlepkovou obilovinou. Doporučuji ji pro zpestření jídelníčku každého a pro pravidelnou konzumaci při bezlepkové dietě a  nemocech srdce a cév,“ říká výživová poradkyně Mgr. Margit Slimáková. Tato potravina je přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro celiaky.

Pohankové polštáře plněné slupkami pomáhají při léčbě některých zranění a onemocnění. Můžete je používat proti zablokování krční páteře a z toho plynoucím bolestem hlavy, zátylku, ramen a zad. Úlevu přinášejí u bolestí končetin a kloubů a blahodárně působí i při migréně, nespavosti, chorobách uší a očí a tlumí i onemocnění dutin čelních a čelistních.